NUjijStats voor Nijmegen21

8,721

Respect

Respect/dag 7.77
Respect/reactie 12.44

701

Reacties

Reacties/dag 0.62
Meeste reacties op 1 dag 14
Gestart op 28-03-2021

Respect over tijd

Laatste 25 comments

1 respect 25-11-2022 18:05 op
Ja, dat is mooi, beste Jojo. 'Van op de hoogte gesteld'. Normaal is dan dat als je het er niet mee eens bent, je je geld elders in beheer kunt brengen. Dit is gewoon boerenbedrog. 'We hebben afspraken gemaakt maar bij deze stel ik u ervan op de hoogte dat ze niet meer gelden'. Zou u ooit nog afspraken met zo iemand willen maken? Laat staan uw goede geld aan zo iemand toevertrouwen?

1 respect 22-11-2022 16:36 op
Van Nieuwkerk blijkt niet de fijne vent zoals hij zich graag aan ons voordoet. En de managementcultuur laat te wensen over bij BNN/VARA. En niemand die er iets aan deed. Welkom in de echte wereld. Waar slechte bazen aan de orde van de dag zijn. Maar hoe zit 't met de medewerkers die zich jaren na dato plotseling herinneren dat ze werden gekleineerd en vernederd? Die ineens beseffen dat ze die slechte bazen van voorheen nu aan de schandpaal moeten zetten? Hadden die geen keus? Natuurlijk wel! Ze hadden kunnen kiezen grenzen te stellen, de mond open te doen, ruzie te maken en, als dat allemaal niet genoeg was, ontslag te nemen. Keuzes maken is makkelijk. Maar heeft ook consequenties. Die aanvaarden, wil men vaak niet. En dus kiest men niet. Klaarblijkelijk vonden de klagers, toen het erop aan kwam, hun carrièrevooruitzichten of hypotheek belangrijker dan hun zelfrespect en eigenwaarde. Want ze bleven. Dan moeten ze nu niet zeuren. Van slachtoffergedrag wordt niemand beter.

19 respect 14-11-2022 08:51 op
Amnesty legt de vinger op de zere plek. Vooral de afhandeling van corona door politiek en overheden heeft het democratisch bestel een slechte dienst bewezen. Naast de angst voor onregelmatigheden werden argumenten als 'volksgezondheid' gebruikt om demonstreren onmogelijk te maken. En zo mensen die een andere mening hebben dan het standaardverhaal van de overheid, de mond te snoeren. Een 'narratief' dat werd gebracht als absolute waarheid waarop afwijkende meningen stelselmatig werden gebagatelliseerd. Daarbovenop schaarden pers en media - waarvan juist een kritische opstelling jegens het overheidsoptreden verwacht mag worden - zich vrijwel als één man achter kabinet en bureaucratie. Terwijl juist zij in een democratie de rol hebben handelen van politiek en overheden te wegen en hoor en wederhoor toe te passen. Met een overheid die alleen naar het eigen gelijk luistert en media die daar lippendiensten aan bewijzen, is demonstreren de laatste optie om de eigen mening te ventileren.

0 respect 09-11-2022 14:23 op
Het is niet de eerste keer dag Grace de omgeving ervan laat meegenieten dat ze een kort lontje heeft en ze vindt dat ze het niet zo nauw hoeft te nemen met regels. Dan de rechtbank om clementie vragen omdat een straf opleggen funest is voor haar reputatie, wordt dan wel echt een lachertje. Te meer omdat ze zich zelf niet al te veel lijkt aan te trekken van de schade die ze veroorzaakt. Eens zien hoe lang het duurt voor ze weer in de fout gaat. Om er dan achter te komen dat recidive slecht voor de carrière is. Het is te hopen dat de taakstraf haar tot inkeer brengt. Maar veel last van zelfreflectie kan haar tot nu toe niet verweten worden.

0 respect 09-11-2022 13:10 op
Volgens mij is dat niet de crux van mijn betoog, beste Panoramix. Verwaarlozing reken ik niet onder de noemer 'kostenefficiënt'.

2 respect 09-11-2022 12:53 op
Alleen al de besparing op die tienduizenden die goed verdienen aan het berekenen van hoeveel geld, en bedenken hoe ze u dat afhandig maken, moet al een interessante korting op de overheidsuitgaven opleveren, beste Simon. Enkele decemnia terug is hier al eens aan gerekend en dat bleek toen een maakbare en kostenefficiënte optie. Vergeet niet, alle belastingvoordelen, waarvan vooral de beter gesitueerden profiteren, vervallen dan ook. Het enige waaraan het ontbrak was (en is) politieke haalbaarheid. Want er is dan ook geen politieke munt meer te slaan uit fiscale cadeautjes.

12 respect 09-11-2022 12:27 op
Weer een verhoging van de belastingdruk. Het is inmiddels kraakhelder dat Nederland toe is aan een fundamentele verandering van het belastingstelsel. Terwijl het kabinet doet alsof het de belastingen verlaagt, worden de lasten die de burger worden opgelegd via provincie, gemeente en allerlei andere, obscure overheidsinstanties, jaar na jaar naar nieuwe hoogten gejaagd. Niemand die ze tegenhoudt. Met allerlei kulargumenten wordt de burger steeds meer geld uit de zakken geklopt. Ooit was er nog eens het plan om deze jaarlijkse belastingverhogingen te limiteren. Maar dat vond het toenmalige kabinet Rutte bij nader inzien toch niet zo'n goed idee. Niet goed voor de ('laat de burger maar schokken voor onze spilzucht') participatiemaatschappij. Dit moet stoppen! Gewoon naar één centraal belastingsysteem, één belastingvoet, geen uitzonderingen. Kunnen al die bestuurders, ambtenaren en rekenmeesters die werkeloos worden, zich verdienstelijk maken als conducteurs en machinisten in het OV.

0 respect 04-11-2022 15:40 op
De groep van zo'n 100 die uitgekocht moet worden, is niet verantwoordelijk voor 42% van de uitstoot, beste Janneke. Dat is de agrarische sector. En dan van 100% waarin meer dan dat wat uit het buitenland, van de luchtvaart etc. komt, niet is meegerekend. En dan hebben we het nog niet eens over de rekenfoutjes van het RIVM.

0 respect 04-11-2022 12:33 op
Nou, legt u dan maar eens uit hoe dat dan precies werkt. U heeft er kennelijk verstand van. Ben benieuwd.

0 respect 04-11-2022 12:30 op
Geen van beiden, beste Tom. Ik ben er geen voorstander van een kleine groep te slachtofferen in een, hoogstwaarschijnlijk, ijdele poging een crisis op te lossen. Dat werkt slechts polariserend en verergert de problematiek alleen maar. De betrokken partijen moeten nu de loopgraven uit om te zoeken naar maakbare en haalbare oplossingen. En ik ben ervan overtuigd dat die er zijn en ook gevonden kunnen worden als we eerst maar eens beginnen alle dogma's over boord zetten. Zo lang de meeste energie gaat zitten in het ervan overtuigen dat de eigen kant eigenaar is van het grote gelijk en de andere kant niet goed bij z'n hoofd is, komt er niets van de grond. Remkes heeft daar een begin mee gemaakt. Of, in goed Nederlands: handen uit de mouwen en niet lullen maar poetsen!

2 respect 04-11-2022 12:21 op
U bent in China beter op uw plek, beste VVR. Daar vinden ze het belang van het individu altijd al ondergeschikt aan dat van het totaal. Gelukkig hebben wij in het Westen dat idee met de Verlichting zo'n 300 jaar geleden afgeschaft. D66 is opgericht om de (directe) democratie in Nederland een duw in de rug te geven. Een grotere rol van het individu in het democratisch proces. Ieder die ongeacht zijn of haar mening mee doet. Daar is niets meer van terug te zien. De staat van de democratische rechtstaat wordt afgemeten aan de wijze waarop aan het individueel belang invulling wordt gegeven. Nooit en te nimmer zijn de grondwettelijke rechten en plichten van het individu ondergeschikt aan de belangen van een groep, zelfs als die een meerderheid heeft. Op dat principe zijn de grondbeginselen van de rechtstaat opgebouwd. En D66 was daar ooit de kampioen van. Triest dat zelfs parlementariërs van die partij er dezelfde mening op na houden als u. Hoe diep kan een partij zinken?

4 respect 04-11-2022 09:34 op
En dat niet alleen beste Luut, de Nederlandse agrarische sector is uitermate efficiënt. Voedsel moet er sowieso worden geproduceerd om de wereldbevolking te voeden, in Nederland of ergens anders. Dat in Nederland doen levert vervuiling op, zeker. Datzelfde elders in de wereld doen, zorgt waarschijnlijk voor nog veel meer vervuiling. En dat 'elders in de wereld' begint net over onze grenzen, in Duitsland bijvoorbeeld. Een paar jaar terug hebben een paar overijverige ambtenaren een (veel te) gedetailleerde opgave van 'natuurgebieden' gemaakt. En nu rapporteert Nederland als zo ongeveer de enige in de hele EU hoeveel stikstof daarover uitgestort wordt. En nu moet daar iets aan gebeuren? 'Penny wise, pound foolish' heet dat in het Engels. Past bij de Nederlandse politiek maar is desastreus voor het probleemoplossend vermogen.

23 respect 04-11-2022 09:21 op
De zelfgenoegzaam narcistische opstelling van D66 wordt met de dag onverdraagzamer. Ze houden iedereen erbij zolang men maar dezelfde denkbeelden koestert. Wie er anders tegenover staat, wordt niet serieus genomen. Wie tegenstribbelt, behoort daarvoor bestraft. En dat van wat ooit het boegbeeld van democratische vernieuwing was. De kampioen van het bindend referendum. Uiteraard tot de uitslag van de eerste editie die niet strookte met de eigen visie. Wie de docu 'What's left?' over de teloorgang van de PvdA heeft gezien, zal het niet verbazing dat zo'n prent ook te maken is van D66. Geen partij die verder van zijn ideologische wortels verwijderd is geraakt, dan D66. Bij corona had D66 geen enkele moeite andersdenkenden uit te sluiten. Die moesten met dwang worden geweerd met apps. En het liefst ook gevaccineerd. Nu zijn de boeren aan de beurt: 'schikt u zich niet in onze wil, dan volgt dwang'. Zo kennen we het nieuwe D66 weer. De afrekening volgt bij de aankomende verkiezingen.

4 respect 03-11-2022 12:38 op
Een 'coderingsfout'? Wie bekend is met het ontwikkelen van rekenmodellen zal zich niet verbazen over dit geblunder. Instituut krijgt een vraag om iets uit te rekenen. Instituut zet iemand aan het werk die er verstand van zal hebben. Die zet de computer aan, start Excel op, gaat aan de slag en richt zich op de inhoud zonder zich te bekommeren om de kwaliteit van de spreadsheet zelf. Controleroutines inbouwen? Algoritmes verifiëren? Plausibiliteitstoets? Niet nodig toch! Resultaat: een spreadsheet waarvan alleen de maker weet hoe die werkt. Maar naarmate die ingewikkelder wordt met elke vervolgvraag, raakt ook de bouwer de weg kwijt in zijn eigen product. Kritische vragen ('die uitkomst kan niet kloppen?') leiden dan tot de conclusie dat er ergens iets fout gegaan moet zijn. Met een beetje geluk vindt de medewerker dan een (van de vele) fouten en zet die recht. Gebeurt aan de lopende band. Bij cruciale zaken. Vast ook bij het RIVM. Tijd voor een functionerende kwaliteitsafdeling.

19 respect 01-11-2022 10:56 op
Brussel kritisch op ons kabinet? Laat ze maar eens beginnen kritisch te zijn op andere EU landen, te beginnen met België zelf. Daar is nog nooit sprake geweest van enige concurrentie. Van dat soort nieuwlichterij moeten onze buren niets hebben. En dus gebeurt het niet. En laten we maar zwijgen over Frankrijk. Ook daar geen enkele concurrentie op het spoor. In Duitsland alleen in cosmetische vorm. En ga zo maar door. Waarom zou het in Nederland dan een probleem moeten zijn dat concurrentie op en om het spoor beperkt blijft? Het is namelijk een goede gewoonte in heel Europa. Alleen de Britten weken af. Weken! Na een les van 20 jaar ellende geleerd en doorleefd te hebben, gaan die terug naar af. Binnenkort weer gewoon overal British Rail. Blijkt uiteindelijk toch gewoon het beste te zijn. Maar voor die les steekt de EU de vingers zo hard in de oren, dat de hersens niet meer zo goed willen werken.

1 respect 29-10-2022 12:40 op
De angel zit in de staart van het verhaal: geen enkele regie op dit dossier van dit en de vorige kabinetten Rutte. En dat geldt voor veel meer dossiers. Eerste maatregel die nodig is om te beginnen met oplossen: onmiddellijk stoppen met kabinetten Rutte of soortgelijken. En daar zijn we als Nederlanders natuurlijk zelf verantwoordelijk voor. Met de volgende verkiezingen kan de trend worden doorbroken. De oorzaken van het tekort aan personeel zijn bekend. Demografie, vergrijzing, mensen werken niet lang genoeg. Aan dat laatste kan snel iets worden gedaan. Werken moet weer lonen. Lang geleden had men daar met de discussie over de afschaffing van hypotheekaftrek al een oplossing voor: aftrek afschaffen en één belastingtarief (vlaktax) invoeren. Elk meer gewerkte uur levert dan hetzelfde op. Dat kan ook nu: een einde maken aan alle belastingconstructies, aftrekposten, toeslagen en wat dies meer zij. Eén uniform belastingtarief. Uitkeringen liggen lager dan minimumloon. Zorgt er niet alleen voor dat mensen meer werken. Maar maakt ook een legioen aan ambtenaren vrij voor de arbeidsmarkt.

2 respect 28-10-2022 17:58 op
Onzinnige actie. Arriva? Dochter van Deutsche Bahn. Keolis? Dochter van de Franse SNCF. En ga zo maar door. Dochters van andere nationale spoorwegondernemingen die stuk voor stuk veel slechter presteren van NS. In de spoorwereld weet iedereen: de met afstand beste spoorvervoerders ter wereld zijn te vinden in Japan, Zwitserland en Nederland. Juist, NS. Voor wie graag een groter aandeel Franse, Duitse, Italiaanse staats spoorwegmaatschappijen in Nederland wil: zoekt u eens uit hoe ze daar denken over hun spoorwegen. Nederland mag god op de blote knieën danken voor NS.

9 respect 25-10-2022 14:02 op
Deze manier van actievoeren verdient geen enkele sympathie. Vernielen om aandacht te trekken is niet meer dan een vorm van terreur. Iedereen die zich er schuldig aan maakt een fikse boete. En daarnaast de schade laten vergoeden. Nu geen geld? Geeft niet. Dat komt later wel. En dan gewoon genadeloos plukken tot de laatste cent terugbetaald is.

16 respect 21-10-2022 13:52 op
Europa heeft strenge privacy regelgeving opgesteld. Met goede redenen. Zo is men druk inbreuken op de privacy door techgiganten te belemmeren. Ondertussen produceert de Nederlandse regering de ene na de andere wet die het instanties toestaat grove inbreuken te doen op de privacy van haar burgers. Onder het mom van 'veiligheid' moet een strenge controle op instituten als AIVD en MIVD maar achterwege blijven. Met het risico dat elke burger doelwit kan worden van inbreuken in de persoonlijke levenssfeer. Veiligheid is belangrijk. Maar vrijheid van doen en laten en van een persoonlijke levenssfeer minstens even zo goed. Vindt men dat men onvoldoende middelen heeft om onze veiligheid te waarborgen? Dan moet men maar creatief worden en middelen bedenken die niet verstoten tegen de basale (Europese) privacy regelgeving. Maar ja, wie alle problemen ('crisis') ziet waar onze regering nog niet een begin gemaakt heeft met de oplossing, weet dat creativiteit niet een van de kerncompetenties is.

10 respect 18-10-2022 10:19 op
Onzin beste Myco. Toen konden studenten nog gewoon een beurs krijgen als de ouders het niet konden betalen. Voor velen was het toen makkelijker om te studeren dan nu. Maar het niveau van onderwijs lag toen aanzienlijk hoger dan nu. En dat begon al op de middelbare school.

13 respect 18-10-2022 10:12 op
Het aantal hoogopgeleiden is de laatste 40 jaar meer dan verdrievoudigd. Hoe kan dat? Ik vermoed dat de bevolking van Nederland in diezelfde 40 jaar niet slimmer is geworden. En het inwonertal is evenmin verdrievoudigd. Dan kan het bijna niet anders dan dat de definitie van 'hoogopgeleid' in die periode drastisch is bijgesteld. Voor velen is hoger onderwijs toegankelijk geworden die daar vroeger de intellectuele baggage voor misten. In goed Nederlands: men hoeft lang niet zo slim te zijn als 40 jaar geleden om hoger onderwijs met succes te kunnen afronden. Correct Nederlands schrijven, vroeger een kerntaak van het basisonderwijs, is zelfs geen vereiste meer. Kunst dus. Is het dan een goede ontwikkeling? Nee helemaal niet. Het onderwijs is niet meer afgestemd op de vraag naar arbeid, met name omdat er veel te weinig technisch onderlegd personeel wordt opgeleid. Want tja, men hoort er niet bij als men niet 'hoogopgeleid' is. Wordt tijd dat hoger onderwijs weer moeilijker wordt.

4 respect 16-10-2022 10:22 op
Het wordt hoognodig dat de wet wordt aangepast en ook overheid en ambtenaren aangesproken kunnen worden op wetsovertredingen. Prima dat ambtenaren worden beschermd in het uitvoeren van opgedragen taken. En dat de staat gevrijwaard is van vervolging bij het inrichten en uitvoeren beleid. Maar die bescherming zou moeten wegvallen als de staat of diens dienaren de uitvoering in de weg staan of wetten bewust overtreden. In die gevallen moet tot strafrechtelijke vervolging kunnen worden overgegaan. Zoals bij (institutionele) discriminatie. Het bijzondere is dat de staat in andere gevallen wel degelijk ter verantwoording wordt geroepen. Denk aan het Urgenda vonnis. Dat sommeert de staat om zich aan zijn eigen afspraken te houden. Dat is nog geen strafrechtelijke vervolging. Maar wat als de staat zich niet aan dat vonnis houdt? Worden de verantwoordelijken dan ook niet ter verantwoording geroepen? Dan blijft de uitspraak 'de staat moet zich aan het vonnis houden' dus een wassen neus.

35 respect 14-10-2022 21:23 op
Er lopen veel idioten rond op deze planeet. Ook klimaatidioten. Alles om maar een beetje aandacht te krijgen. Met volstrekt ridicule argumenten. Zoals deze twee. 'Is kunst meer waard dan leven, eten of rechtvaardigheid?' schijnen ze als reden voor hun actie geroepen te hebben. Goeie vraag. Maar moet kunst daarom vernield worden? En waarom dan met tomatensoep? Mensen die vernielingen aanrichten vanwege zulke tenenkrommende argumenten zijn zelden voor rede vatbaar. Die zijn maar op één manier aan te pakken: ze op laten draaien voor de aangerichte schade. Dan weten ze voor de rest van hun leven dat demonstreren oké is maar dat je daarbij wel van de spullen van anderen af moet blijven.

1 respect 12-10-2022 13:59 op
Verantwoordelijken kunnen geen aanspraak maken op vertrouwen alleen maar omdat ze verantwoordelijk zijn, beste Zjos. Vertrouwen krijgt men niet, dat moet verdiend worden. Daar moet men eerst moeite voor doen en aantonen dat men het waard is. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Helaas hebben de verantwoordelijken in dit geval op geen enkele wijze laten zien dat ze ons vertrouwen verdiend hebben.

9 respect 12-10-2022 13:50 op
OVV verwijt de overheid dat de effecten van de zware maatregelen in de tweede helft van 2021 en het eerste kwartaal van dit jaar (lockdown, schoolsluitingen, avondklok, etc.) nauwelijks of niet zijn geëvalueerd. En het dus onduidelijk is of ze ook maar iets geholpen hebben. Waarom is dat eigenlijk niet gebeurd? Omdat men vreesde dat ze weinig of geen effect hadden, zoals velen toen al veronderstelden? Uit angst om af te gaan als een gieter? En dan waren er 'democraten' die nadachten over nog stringenter elektronische bewaking, uitsluiting van anderdenkenden, gedwongen vaccinaties en wat dies meer zij. Die hebben gelukkig gefaald maar ze zijn er helaas nog steeds. De afrekening volgt bij de komende verkiezingen.