NUjijStats voor Phoebe_C

10,025

Respect

Respect/dag 4.85
Respect/reactie 1.76

5,712

Reacties

Reacties/dag 2.76
Meeste reacties op 1 dag 34
Gestart op 20-10-2018

Respect over tijd

Laatste 25 comments

19 respect 29-11-2022 17:50 op
Artikel: "De secretaris-generaal praat 2 dagen met de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-lidstaten in Boekarest. Daarbij zijn ook ministers uit Finland en Zweden aanwezig, [..]" en Artikel: "De Baltische staten, die vanaf het begin van de oorlog voorop gaan in de steun aan Kyiv, blijven benadrukken dat de NAVO meer wapentuig moet leveren." De Noordelijke en Baltische landen pakten gisteren btw uit door met vrijwel al hun Buitenlandse Zaken-ministers in Kiyv met Zelensky overleg te plegen over verdere militaire en humanitaire steun. Van de acht landen waren er zeven present: NATO-leden Noorwegen, IJsland en de Baltische Staten plus de kandidaat-leden Finland en Zweden. Grootste delegatie in Kyiv totnogtoe. Ze reisden per trein door naar Boekarest De Estlandse Buitenlandse Zaken-minister vatte op een koud, schemerig Kiyvs perron het besprokene nogmaals samen: "meer sancties tegen Rusland, meer wapens voor Oekraïne, Rusland verder isoleren en Oekraïne zal deze oorlog winnen"

0 respect 29-11-2022 14:01 op
Kinderen is gewoon heel erg duur in China, daarom is 1 kind nog steeds de norm begrijp ik. Dat is overigens ook een mechanisme voor repressie. Ik las staat me bij in de Volkskrant een interview met achtereenvolgens 4 Chinezen (onder pseudoniem), waarvan er 1 aangaf zich ook weer niet teveel bonje met de autoriteiten op de hals wilde halen, vanwege het feit enigskind te zijn en voor beide ouders moest kunnen zorgen (wat zo in gevaar kon komen). In China is vrijwel niks geregeld qua oudedagsvoorziening. Maar om dezelfde reden zijn Chinezen dus ook niet bereid voor het land te sterven (bv invasie van Taiwan..) is mij verteld door dus een kritische Chinees, want dat zou ook een doodvonnis voor beide ouders betekenen..

16 respect 29-11-2022 10:04 op
Blij dat ik in Zweden zat.. Een van de beste resulaten bekeken over de gehele pandemie (ook het eerste maatregelenvrij van de hele EU..), zonder dat er grondrechten werden aangetast in praktijk, ook is er nooit een boete uitgeschreven of gehandhaafd (alles was nml advies..). Verder was alles zoveel mogelijk gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en was men over het algemeen terughoudend met maatregelen. Er is even gedemonstreerd tegen vaccinatiebewijzen, die in praktijk nooit gebruikt zijn. Deels werden ze ook ingevoerd om Zweden in het buitenland niet alteveel onthand te laten zijn, zou Zweden ze niet gecreëerd hebben. De waardering hier voor het covidbeleid vd overheid is hier veel hoger dan bv nl.

0 respect 28-11-2022 20:42 op
12% zou inmiddels voorbereidende stappen treffen of serieus overwegen te vertrekken uit Israël, mocht deze coalitie aan de macht komen. Dat zou komen uit een poll van Channel 12 (N12 ?), de poll zelf kan ik niet vinden, maar Joop Soesan noemde hem in zijn podcast van ik meen afgelopen vrijdag (samen met Esther Voet).

0 respect 27-11-2022 16:51 op
In Zweden zijn voor bijna alle groepen de scholen geen dag dichtgeweest (en ook uit onderzoek blijkt dat er geen leerachterstanden zijn ontstaan..). Ook zijn weinig sectoren echt dicht geweest (pretparken, waar mensen van verder gelegen naartoe komen bv wel.. ook veel podiumgelegenheden stopten..). Maar winkels en horeca bleven open. Uiteindelijk werd het aantal mensen per vierkante meter wel iets afgeknepen - zo maakte ik Zweden mee die op de 1e dag ervan oprecht geschokt terugkwamen van Ikea, over het feit dat ze in een rij voor de ingang hadden moeten staan.. maar die winkel is geen dag dichtgeweest, terwijl heel Europa toen al wekenlange sluitingen achter de rug had gehad en NL incluis..). Zo ook keek ik nieuws nov '20 zal het geweest zijn, voor de piek van de 2e golf.. Een oprechte schok bij hen dat café's na 22u geen alcohol meer schonken en de meesten gingen ook om 22u dicht, later werd het iets vervroegd nog). Elders was horeca incl terras al wekenlang dichtgeweest. Scheelt!

0 respect 27-11-2022 16:36 op
Zweden heeft heel goed gekeken waar een wetenschappelijke basis voor was (mondkapje was op zijn minst zwak en contactoppervlakken voor luchtweginfecties? Enfin, er wordt nog steeds veel ontsmet en op veel plaatsen ook in Zweden staan de zuilen nog..). Maar als iets in ieder geval niet gewerkt heeft, is beleid in handen van mensen die 'de ander' graag 'moraliseren' en vaak ook al een schuldige op het oog hebben in het geval dat gemoraliseer geen effect heeft (mag je aannemen dat als men harder geprobeerd had de wetenschap of logica te begrijpen het resultaat objectief beter was geweest qua covid-beleid, maar niet in hun ogen.. covid kwam mogelijk zelfs gelegen om mensen waar ze altijd al de pik op hadden tot zondebok te maken..). Overigens bij een van de 1e Kamerbriefings was er een ik meen huisarts-viroloog die een verhaal ophing dat als 'mindere wijken' zich toch wel niet aan de maatregelen zouden houden 'betere wijken' niet in lockdown hoefden te blijven.. Zo werkte het dus niet..).

0 respect 27-11-2022 16:00 op
Wat ik bedoel met 'inhaaleffecten' is dat de besmettingen weer heel snel begonnen op te lopen na versoepelen (oa de 'disco piek', maar het is vaker gebeurd.. Zweden, waar ik na de 1e golf zat had bv nooit inhaaleffecten, daar was geen handhaving en was alles obv advies en in veel opzichten kon iedereen af en toe zijn 'momentjes pakken' - uiteraard was men wel wat voorzichtig als besmettingen lokaal hoog waren, maar het was eigen verantwoordelijkheid). Als het iets losser was geweest en zeker richting versoepelingen degenen die daar behoefte aan hadden wat kunnen schipperen (in NL stonden sommigen na versoepelen stug hier en daar - van wat ik op camera zag - in café's mee te blèren op muziek.. Daar kan je Kohlberg' s ontwikkelingspsychologie op loslaten en dan kom je op een heel laag niveau van ontwikkeling uit: de overheid zegt dat het weer mag en dat is leidend - een hoger niveau laat meer aan het eigen oordelingsvermogen, oa het negeren van onrechtvaardige wetten.. 1e werkte minder).

5 respect 27-11-2022 14:27 op
"Wat vind jij van dit nieuws?" Nederlanders zijn btw ook nog behoorlijk 'mak' geweest.. NL had internationaal relatief hoge boetes en straf (nml. strafblad..). Ook keerde dat beleid pas vrij laat (nml na het Grapperhaus 'bruilofts incident). Als je Wikipedia bekijkt (Covid19 Lockdowns) had NL als land de op 1 na langste tijd in lockdown ter wereld, 220 dagen.. Alleen Ierland was langer met 227 dagen. Tel je steden, regio's en landen dan is het nog altijd de 6e lockdown geweest in cumulatief aantal dagen (en de nr 1 Myanmar had misschien wel andere bedoelingen als dictatuur). Anders zou Melbourne met 263 dagen waarschijnlijk 'de winnaar' zijn (overigens heeft de gouverneur van de Australische deelstaat waarin de stad ligt de bijnaam 'dictator Dan'). Welliswaar waren er repressievere lockdowns en bv Oostenrijk ging verder met vaccinatieplicht. NL was echter te streng.. (beleid/handhaving ondergroef draagvlak eerste maatregelen, de inhaaleffecten later wijzen daar eveneens op. Toch?)

3 respect 26-11-2022 18:50 op
Men had de noordelijke provincies het Songfestival kunnen gunnen (net als Israël het in Eilat ipv Tel Aviv had moeten houden achteraf gezien.. Nadat een nieuwe internationale luchthaven binnenlandse vluchten fnuikte - te duur en te ver buiten de stad - sloeg die internationaal ook niet aan en raakte de stad nog verder in een neerwaardse ontwikkeling.. ). Maastricht ontwikkelde de Mecc, wat een succes was (mede te danken aan de visie van toenmalig burgemeester Houben..). Toen dat de Eurotop en Europees verdrag vernoemd naar de stad opleverde, naast de Tefaf, was de positie van Maastricht een heel stuk verbeterd en daarvoor was het niet makkelijk als provinciestad. Maar men had evt een jaar de tijd gehad Thialf geschikt te maken voor een Eurovisie Songfestival (met covid werd het 2 jaar - maar misschien hadden ze het daar het 1e jaar al wel door kunnen laten gaan) Zo zou het noorden zich meer op meerdaagse evemementen kunnen gaan richten (ook in de regio Hamburg wonen erg veel mensen)

2 respect 25-11-2022 20:07 op
Ik denk niet dat ie zich voort zal planten.. Nijlpaarden moet je wel mee oppassen: "De geschatte populatie nijlpaarden in dec 2019 [in Colombia !!] was ongeveer 90-120, met een verspreidingsgebied van ongeveer 2.250 km2" (Wikipedia: "Hippopotamuses in Colombia"). Colombia is nu de enige plek buiten Afrika waar Nijlpaarden voorkomen. Begon eind jaren '70 met Pablo Escobar die er 4 het land binnensmokkelde om op zijn ranch te houden.. Toen de ranch ontruimd werd lieten de autoriteiten ze daar achter, waarna ze zich hebben voortgeplant en in de lokale rivieren terecht kwamen. Vissers zouden er doodsbang voor zijn (nijlpaard is het gevaarlijkste wilde dier voor mensen.. ze zijn sowieso dus ook niet makkelijk meer te vangen.. ook hebben ze onder de Colombiaanse bevolking een zekere populariteit gekregen, waardoor deze de overheid niet toestaat ze te bejagen.. men schijnt het nu met anticonceptie te proberen, want de populatie groeit behoorlijk hard en heeft effect op het ecosysteem..).

0 respect 24-11-2022 10:58 op
Ik moet nog zien of de NLse instituties tegen zo'n 'stootje als Trump' kunnen.. In de leger- en justitietop (ook op het niveau van de staten) zitten toch vaak wel bevlogen mensen, met kennis en besef wat hun taak is in een systeem dat ook gecreëerd is om tegen een stootje te kunnen oa met macht en tegenmacht. Verder moet zo'n gebouw ook in uiterste geval tegen een stootje kunnen (dwz een meute lang genoeg vertragen om mensen in veiligheid te brengen en fe zaak moet min of meer brandveilig zijn - genoeg voorbeelden van parlementen die soms zelfs met tanks of vliegtuigbommen bestookt werden, maar waar de schade door compartimenten vermoedelijk toch relatief beperkt bleef, oa Moskou in de jaren '90 en Turkije recenter staan me bij. De Rijksdag in de jaren' 30 was eigenlijk de uitzondering. Ja, het doet me ook wat als je zo'n zware deur openduwt, marechaussee ervoor + scanapparaat.. Maar veelal arbitraire 'preventie' door types nauwelijks gehinderd door kwalificaties of toezicht is erger.

2 respect 24-11-2022 09:31 op
Kijk naar zo'n NCTV.. rifraf van ex-defensie, ex-politie, alumni van de Universiteit Leiden (niet alle afdelingen daar staan naast hun rechts-conservatisme bekend om hun academische standaarden.. ), mensen waar de AIVD vanaf wilde en wat 'communicatie professionals' oid.. Wat dat kost om weer recht te zetten aan inspanning van mensen van toch wat beter caliber, incl. de rechterlijke macht, advocaten, journalisten, mensenrechten activisten, AP, RvS, buitenlandse partijen begaan met NLse democratie/rechtsorde (waaronder buitenlandse veiligheidsdiensten neem ik aan..). En de NL-wetgeving houdt ook niet over.. ook gemeentelijke partijen treden in toenemende mate als inlichtingen- en veiligheidsdiensten op en laten een dito spoor van nihilisme en (vrijheids-)vernieling na.. Ga vanmiddag weer eens kijken naar wat de Kamercommissie JenV van die paspoorten-affaire maken die Argos aankaartte (uitzendingen 'Een onzichtbare Muur'), heb hun gesprek met politie erover btw niet kunnen terughalen.

3 respect 23-11-2022 21:20 op
Het gaat inmiddels ook om lijfbehoud van de elite die niet kan bestaan zonder Poetin aan de macht.. (die willen ook het verste gaan, bv Kadyrov, 'de chef van Poetin' en Medvedev - die roepen regelmatig om bv de inzet van - tactische - nucleaire wapens..).

1 respect 23-11-2022 18:33 op
In principe zou Zweden inderdaad artillerie kunnen sturen die op afstand bediend wordt (als soort van land-drone..). Het Archer-systeem is op een truck gebaseerd, die ook in de mijnbouw als autonoom voertuig wordt gebruikt en heeft een autolader en voorraad voor flink wat patronen. In theorie hoeft daar niemand in de buurt te zijn (een gewone houwitzer is 8 a 10 man voor nodig..). De (zware..) pantsercabine van het huidige voertuig is niet nodig als er geen bestuurder is.. Feitelijk kan men naast een scharnierend chassis (met 6x6 wiel-aandrijving), misschien ook een onbemande Snowcat/Pistenbully laten trekken (schijnt goed in drassig gebied te werken) of een standaard landbouwtrekker ervoor (als die gps-gestuurd kan zaaien, kan ie ook door een slagveld rijden met bv Starlink-verbinding.. ook die voertuigen kunnen beter geschikt voor modder zijn dan een tank en een stuk goedkoper.. Als er geen personeel opzit vervalt pantsernoodzaak.. Training is minder probleem -> ook minder verlies.

0 respect 23-11-2022 18:21 op
Laten we hopen dat overige BRICS-landen Rusland door deze tactieken sneller laten vallen, waardoor ze bv niet meer dwarsliggen met Westerse wapenleveranties waar hun techniek inzit (of dat ze bij vervangende wapens dwars kunnen gaan lopen zitten - bv India blaast inmiddels een aardig toontje mee in de internationale wapenhandel, ook op component-niveau..). Van de andere kant probeert India nu ook landen te gaan beleveren die doordat Rusland zelf onderdelen en wapens nodig heeft niet goed beleverd kunnen worden - mogelijk werd Lavrov afgelkpen weekeinde naar Armenië gestuurd, om te voorkomen dat ze op 'n aanbod van India ingaan voor wapens om zich tegen agressor Azerbeidzjan te verdedigen.. voorheen ging dat met Russische wapens terwijl Azerbaijan door Israël en Turkije beleverd werd. Ook India zelf heeft moeite om aan Russische wapens en vooral ook reserve-onderdelen daarvoor te komen. Zweden geeft geen exportvergunningen af bv om naar conflictgebieden te exporteren (koopt wel daar).

3 respect 21-11-2022 22:48 op
Filmpje in Staphorst gedraaid op de site van de Telegraaf vandaag doet vermoeden dat toch aardig wat mensen tegen die demonstratie waren.. Als de autoriteiten (of mensen die daar werken) dat soort sentiment delen/steunen.. Overigens meende ik bij de actievoerders waar te nemen of ze zeiden dacht ik het gevoel te hebben gehad dat de autoriteiten niet oprecht waren. En bv een comentaar van ik dacht Volkskrant stipte ook de nodige punten aan dat er niet erg kortdaad opgetreden was.

1 respect 21-11-2022 15:05 op
Heel de Donbas en Loehansk werden gemobiliseerd en die slachtoffers - meestal naar de frontlinie gestuurd, desnoods onder dwang.. - tellen dus niet mee bij de Russen.. Net als de huurlingen van Wagner, welke van allerlei pluimage zijn.. (oa gevangenen.. tellen bv ook niet als krijgsgevangenen en worden tegen hun wil teruggestuurd, waarna ze in Rusland niet veilig lijken te zijn voor hun eigen mensen..). Dan maak ik hier in Zweden nog mee dat Russen afkomstig uit buur-republieken, maar bv via een ouder of langer verblijf in Rusland ook een Russisch paspoort hebben, dat - denk ik zelf - op verzoek van Rusland dat paspoort ingenomen krijgen (wat ik ervan begrijp krijgen ze het van de Zweedse autoriteiten niet terug, bv Migratie-kantoor.. ik heb het verhaal inmiddels van een paar verschillende personen gehoord, in eerste instantie nam ik het niet meteen voor waar aan.. Maar allerlei issues zonder dat papier, vervolgens bij de Russische ambassade alleen bijstand als ze het leger ingaan..!!

1 respect 21-11-2022 14:30 op
Ik heb een hypothese van 8 jaar geleden gepost (die nog steeds staat na het MH17-vonnis en dus mogelijk bij het JIT én de rechtbank overeind gebleven is, wat overigens niets afdoet aan het vonnis, hooguit geschiedschrijving of Rusland heeft met het laatste incident iets bedoeld wat tussen met gepaste munt terugbetalen of twijfel zaaien - van de andere kant is er dus stilte van veel kanten..). Jah, ik ben ook niet echt gelukkig met die hypothese, dat ie niet ontkracht is komt in de huidige verhoudingen niet zo goed uit en ik stelde toen trouwens wel veel schuld bij Rusland te leggen voor het brengen van die installatie (achteraf kwam ie niet uit het eigen Oekraïense arsenaal, wat toen niet kon worden uitgesloten, maar vele partijen hadden veel kennis van die installaties en Finland deed bv BUK weg omdat het kwetsbaar bleek voor hacken, hoe dat bv met S-300 zit weet ik niet, maar al die installaties kunnen in batterijmodus vanuit een commandopost afgevuurd worden buiten de bemanning om).

2 respect 21-11-2022 09:13 op
Volkskrant onlangs, interview met historicus Ewoud Kieft (‘Met democraten als Rutte heb je geen autocraten nodig’). Citaat: "Maar ondermijnt de heftige kritiek op politici niet juist de democratie? Inmiddels moeten heel wat politici worden beveiligd. ‘Zeker. Partijen aan de flanken komen met de wildste beschuldigingen: [..] Al die verdachtmakingen zijn schadelijk. ‘Maar de oplossing is niet om nog meer te gaan samenklonteren. Dat is een begrijpelijke neiging, maar ik denk dat het averechts werkt als alle middenpartijen nog sterker naar elkaar toe gaan trekken. Want het wordt een inwisselbaar verhaal. Je kunt niet meer herkennen wie er nou voor wie opkomt. ‘Misschien moet er een heel nieuwe partij komen, niet alleen een fusie van PvdA en GroenLinks, maar een partij die een klassenstrijdachtige felheid heeft [..] In die zin neem ik het de PvdA het meest kwalijk dat juist die partij het vertegenwoordigen van de lageropgeleiden heeft laten lopen. [..] Het mag er best ruw aan toegaan."

2 respect 21-11-2022 07:57 op
Was altijd wel geïntetesseerd in debat en politiek, maar ben deze week inmiddels dus lasergefocust op Commissie-vergadering Justitie & Veiligheid van 24 nov as waar wetsvoorstel "Persoonsgerichte Aanpak" (mn AP & RvS bezwaren daarover) en 'mensen met 'terrorisme'-risico-vlag aan hun paspoort' (Azarkan nav VPRO Argus). Bij PA vond zonder deugdelijk toezicht (en daarnaast onwettig en 'die types' snapten überhaupt weinig van rechtstatelijke principes of waarborgen en gingen hun boekje ver te buiten concludeerde een expertcommissie in Rdam, die eigenlijk mede was ingesteld om een mandaat ervoor te verkrijgen. In plaats daarvan waren ze in het openbare rapport buitengewoon kritisch en het niet-openbare gedeelte is vermoedelijk nog schokkender - mogelijk heeft het betrekking op "persoonsgerichte aanpak online lokaal", waarover bv gemeenteraden 0 op rekest krijgt bij vragen). Amnesty kreeg btw onlangs bij de rechter gedaan dat de NCTV meer moet vrijgeven over het volgen van activisten.

0 respect 20-11-2022 12:49 op
Net ervoor of erna heel hard sporten wordt iig afgeraden (is trouwens ook bij vaccinaties voor je op reis gaat - zelf ook uitgevonden, was me niet verteld en ik ging nog ff fitnessen al was het allemaal erg kortdag voordat ik een beetje oriënterend geboekte reis toch doorzette..). Ik had toen meerdere vaccinaties gelijktijdig, wham.. dat kostte me toch wel een avond en dag met flinke bijwerkingen.. Verder hangt het af van de wintergolf hoeveel nut het heeft.. Het kost een x aantal dagen voordat het effectief is, van de andere kant - ik ben geen arts en het is anekdotisch - maar ik voel vrij goed wanneer mijn immuunsysteem 'aanslaat' en naarmate je vaker in contact kwam met het virus (ik zit in Zweden, hier ging het altijd min of meer rond), reageert je immuunsysteem steeds sneller.. Bovendien werd ik de eerste keer ook al niet echt ziek (maar asymptomatisch bestond toen nog niet, maar ik liep het vermoedlijk voor de lockdown in Londen al op, zelfde verschijnselen als bij prikken ook).

0 respect 18-11-2022 12:19 op
Als de explosieven langere tijd geleden aangebracht waren, is het niet onaannemelijk dat ze onder de buis zaten (of heb je iets verifierbaars dat de onderzijde van de buis ook naar buiten is gebogen - van overige delen die naar buiten zijn gebogen heb ik nog niet gehoord, maar ik heb recente artikelen niet gelezen - ook geen Zweedse en het betrof een onderzoek van Säpo.. soms verschijnt vooral de info van een internationale persco, terwijl Zweedse pers soms nog aardig doorspeurt nadien.. oa Expressen is zelf met een gehuurd onderzoeksschip en ROV naar de leidingen gedoken toen ze werden vrijgegeven en als er een Rus wordt aangehouden wegens het vliegen met een drone op plaatsen waar er restricties zijn dan is pers hier ook niet de beroerd om nog tijdens onderzoek en detentie interviews met al zijn Facebook-vrienden af te nemen.. ). Overigens werd er deze week een anti-spionagewet aangenomen, die zelfs de grondwet veranderd over wat pers in brede zin mag schrijven over Zweedse belang..

0 respect 18-11-2022 10:27 op
Overigens hebben vrijwel alle regimes momenteel problemen.. (Iran, Rusland als het de oorlog niet wint en als het 'fit' wil worden als staat heeft het meer capabele mensen nodig die echt niet alleen het leger en militair industrieel complex willen verbeteren en dan is de huidige elite ook nekkke af - net als de oude Oekraïense regime geen oorlog had kunnen winnen - China heeft ook tekenen van interne verdeeldheid en toenemende repressie en ook wel beginnend verzet hier en daar van de bevolking daartegen.. Erdogan stond electoraal onder druk geloof ik - nog ff kijken waar die aanslagen recent vandaan kwamen..). Er staan heel veel partijen onder druk (ook in het Westen zijn veel instituties tanende..). Als weinig mensen de status quo nog willen verdedigen (feitelijk doet de Russische elite dat nu intern - een reden dat ze door blijven vechten in Oekraïne, uit zelfbehoud..), des te waarschijnlijker 1 grote matpartij a la WW II (in de jaren '30 zaten ook overal knotsgekke regimes..).

0 respect 16-11-2022 07:26 op
Dat zijn grote dingen (die voor langere afstand..), die komen in Israël ook wel eens neer, vanuit Syrië (zijn dan vaak op Israëlische vliegtuigen afgeschoten die daar doelen bestookten..).

0 respect 16-11-2022 07:22 op
Dit artikel behoeft aanpassing.. Het zou volgens Biden om een vanuit Oekraïne afgevuurde raket gaan (wat de meeste publikaties al berichten momenteel..). Ik hield er al rekening mee (Israël conflict i n het Midden-Oosten heeft regelmatig inslagen op de grond gehad van vanuit Syrië afgevuurde luchtdoelraketten en ook wel Iron Dome na defecten, waarbij deze niet in de lucht geëxplodeerd waren). Eerder kwam in Moldavië volgens mij al een Oekraïense raket neer (zonder slachtoffers). Is er nog dat getuigen 2 explosies hoorden, maar dat kan vanalles betekenen: 2 raketten, waarvan 1 in de lucht ontplofte, misschien werd er toch een Russische raket geraakt of zelfs eentje die ontplofte voor de afweerraket, waarna deze naar beneden viel (misschien zelfs opzet..). Maar een gewone onderschepping kan ook al heftige impact op de grond hebben. Ook kan de afweerraket misschien sneller dan het geluid gevlogen hebben en kwam daar 1 van de 2 klappen die gehoord zijn vandaan..